Children of the TikTok

Photo by Allef Vinicius on Unsplash

Tulee ajatus. Idea jonka haluaa jakaa. Mutta laitanko sen TikTokkiin, blogiin, podcastiin, Youtubeen, Instagrammiin… ai niin joo se Insta. Sinne en ole laittanut aikoihin mitään. Tutkimusaineistossani keskustelevat nuoret suomalaiset valaisevat videoita pari vuotta myöhemmin katsovaa tutkijaa siitä, että kun kaveri on pitkään Instassa hiljaa, ja sitten laittaa monta kuvaa, niin siitä tulee sellainen ”oho, oho” -olo. Tunnistan tämän heti sanktioinniksi. Sosiaalisen vuorovaikutuksen normit ovat Instagramissa muotoutumassa. Siellä on oma vuorottelujärjestyksensä, joka ei ole sama kuin kasvokkain. Siihen osallistujat joutuvat oppimaan sen alusta, vaikka olisivat kuinka sosiaalisesti taitavia kasvokkain.

Toivottavasti nämä nuoret ja heidän kaverinsa ovat tänään jo kaikki kärryillä siitä, mitkä ovat IG -vuorovaikutuksen normit. Ilman jaettua ymmärrystä siitä mikä on toivottavaa ja mikä epätoivottavaa, emme voi toteuttaa vuorovaikutusta toivomallamme tavalla: emme tiedä minkälaisena se muille näyttäytyy. Emme myöskään ymmärrä mitä toisten vuorovaikutusteot haluavat sanoa. Olemme pelaamassa pallopeliä jonka sääntöjä kukaan ei ole meille kertonut. Siinä vaaditaan melko rentoa ja humoristista asennetta. Tai sitten kärppänä seurata muiden närkästyneitä tai ilahtuneita ilmeitä ja päätellä nopeasti mikä on hyvää ja mikä huonoa.

Mutta jos nämä nuoret tänäpäivänä kaikki jo osaavatkin IG:n sosiaaliset normit, niin he ovat jo aikaansa jäljessä. IG on puolikuollut. Kuvat ovat tylsempiä kuin videot. TikTokin on ennustettu olevan maailman suurin sosiaalinen media viidessä vuodessa. Tai niin oli vielä muutama kuukausi sitten. Nyt TikTokin tärkeimmät markkinat, Yhdysvallat, voivat joko kadota tai jollain merkittävällä tavalla muuttua. Ja mitä seuraavaksi tapahtuu TikTokkaamiselle muissa maissa?

Joutuuko nuoret pian luomaan ja opettelemaan taas uuden vuorovaikutusympäristön sosiaaliset normit? Samalla boomerit ja milleniaalit ovat monet vielä Facebookissa. He eivät edes tiedä mihin veljentytön lyhyt tanssipyrähdys mummolan eteisessä liittyi. Tuosta vain tuollaisen keksi! Onpa se luova! Kaikki kolme tytön TikTok -seuraajaa samalta luokalta tykkäävät tanssahduksesta, mutta tyttö näyttää surulliselta mummin tarjoillessa jäätelöä: videota ei ole edes nähnyt kuin viisi ihmistä. TikTokin algoritmit tuomitsivat ettei siinä ollut ollenkaan viral-ainesta, eikä nosta sitä enää kenenkään ”For You” -feediin. Mummi luulee ettei Liisa enää tykkääkään tiikerijäätelöstä. Liisa sanoo yht’äkkiä äidille, että haluaa vaaleanpunaiset joogahousut. Äiti ei ymmärrä. Liisahan harrastaa koripalloa eikä ole koskaan joogannut. Mutta ehkä jos tekee samanlaisia videoita kuin Erna Husko, voisi saada enemmän katsojia. Muuten koulussakin kiusataan, kun on niin nolo pienten katsojamääriensä kanssa, ja tanssii huonosti.

Palatakseni sosiaalisiin normeihin. Kestää aikansa että uuden sosiaalisen ympäristön normit muodostuvat. Kun sosiaaliset ympäristöt muodostuvat digitaalisesti, ne voivat syntyä ja kuolla tahdilla, joka on nopeampi kuin prosessit sosiaalisten normien vakiintumiseksi. Digitaaliset alustat ovat kuin kulttuureja. Vaikka osaisikin kieltä, siellä ei voi toimia ilman isoja mokia, ellei tunne kulttuuria. Itse olisin varovainen antaa lapseni yksin matkustaa toiseen maahan ja kulttuuriin, josta minä tai hän emme kumpikaan tiedä mitään. Vielä enemmän olisin huolissani jos kyseessä olisi lasten oma yhteiskunta jossain autiolla saarella. Yksi kiinalainen satelliitti, joka joskus lentää saaren yli, ei saisi huoltani rauhoittumaan.

EDIT: Erna Husko itse vaikuttaa fiksulta nuorelta aikuiselta (ks. esim. Iltalehti haastatteluvideo), jota ei missään nimessä tulisi syyttää siitä, että monilla lapsilla on paine seksualisoida kehoaan TikTokissa menestyäkseen. Ilmiöön vaaditaan laajat ja aivan erilaiset ratkaisut, joita hahmotetaan esimerkiksi tässä keväällä tehdyssä valtioneuvoston selvityksessä, jossa olin asiantuntijana mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s