Tämä blogi on sosiaalipsykologi -tutkijan pohdintoja ubiikkien, eli kaikkialla läsnäolevien, digitaalisten mobiililaitteiden ajasta—digimobiajasta.
Tyyli on niin kasuaali kun vaan tutkimusaiheestani osaan olla.
Älypuhelimet voi joko ”sovitusti”, tai sitten ihan yllättäen, tulla osaksi melkein mitä vaan tilannetta. Pitäisikö niitä huoletta käyttää muiden kanssa ollessa, vai jättää kokonaan taskuun? Miten pitäisi suhtautua siihen, kun joku muu käyttää kännykkää seurassasi? Minusta kaikki riippuu siitä, miten laitteita käytetään ja tarkkaan ottaen missä tilanteessa. Tarkoitan ”tilannetta” ihan niinkin ”tarkkaan ottaen”, ettei pelkästään miettisi onko se pomon kanssa jutellessa sopivaa, tai perheen kanssa ollessa sopivaa, vaan että mitä muut ovat juuri sanoneet tai tehneet, ennen kun vedät kännykkäsi esille.
Mutta minä en tutkijana yksin luo mitään kännykkäetikettiä. Ainoastaan yhdessä koko yhteiskuntana voidaan sellainen luoda: sinä, minä, neuvolat, toimittajat, perheet, koulut, poliitikot, kaikki ammattikunnat ja jokainen yhteiskunnamme jäsen—aivan kaikki yhdessä. Jokaisen näkemys on tärkeä. Sosiaaliset normit, pelisäännöt kohteliaaseen käytökseen, luodaan aina kaikki yhdessä! Yhteisesti jaettu ymmärrys siitä miten uuden teknologian kanssa tulisi toimia on olennainen osa hyvinvoivaa yhteiskuntaa.
Kirjallisuutta:
Digitaalinen hyvinvointi perheissä Väestöliitto
Digitaalisen hyvinvoinnin nettikurssi Google Digital Garage